top of page
  • Writer's pictureMarcus Ellgaard

Skal man følge evidensen eller lytte til klienten/patienten?

Evidensen siger at superviseret styrketræning er godt når det kommer til genoptræning af diverse problematikker såsom ryg,nakke, skulder og knæproblematikker. Især efter operation er genoptræning vigtigt. Det er jeg helt enig i. Jeg bruger selv styrketræning som en del af min behandling/konsultation.

Der hvor det bliver mere tricky er når der kommer en patient/klient ind med længerevarende/kroniske smerter. Et typisk eksempel er en kronisk rygproblematik.

Patienten har tidligere haft rigtig god effekt af manuel behandling og dårlig erfaring med træning.

Skal man så tvinge den person til at træne? I min optik - nej. Man kan forsøge at motivere dem til træning, men sandheden er at ikke alle med f.eks kroniske smerter har godt af træning. Hvis behandling er det som tidligere har virket rigtig godt og generelt er præferencen så er det nok en god ide at fortsætte med det.

Man hører desværre af og til om teraupeuter som kun følger evidensen til punkt og prikke - no matter what og helt glemmer patient perspektivet, som jo nok er noget af det vigtigste indenfor alt genoptræning og behandling.

Så husk at, hvis du er behandler/terapeut og har patienter som vil have behandling hver eller hver anden uge fordi det hjælper dem, så giv dem det da det virker for dem og deres livssituation. Er du patient så husk at sige til din behandler/terapeut hvad der virker for dig. Det er din krop og kun du ved 100% hvad der føles godt eller dårligt, men vær også åben for tiltag som muligvis kan bedre din problematik yderligere.

4 views0 comments

Recent Posts

See All

- Øget styrke Gør hverdagen nemmere. Ting du syntes var tunge at løfte før føles nu lette. Hvis man f.eks er ældre og syntes det er tungt at bære indkøbsposerne ud i bilen, så vil det gøre en væsentli

I mange år har der været en misforståelse omkring fysioterapi. For mange er en fysioterapeut en sundhedsfaglig person som kan give massage og øvelser. Det er muligt det har været sådan for 15-20 år si

bottom of page